h

PFAS op de vliegbasis

5 september 2024

PFAS op de vliegbasis

Foto: Tim Schipper

Op 4 september ging de Statencommissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen op werkbezoek bij de vliegbasis Soesterberg. Daar wordt gewerkt aan de sanering van de PFAS-vervuiling van grond en grondwater, op de plek waar woningen moeten komen. Een omvangrijke en langdurige klus. SP-commissielid Tim Schipper was erbij.

Schipper: "Jarenlang heeft de brandweer geoefend met het gebruik van blusschuim. Dat bevatte PFAS en dit heeft zich verspreid door de bodem en in het grondwater. Je kunt er bij wijze van spreken vergif op innemen dat dit overal zo is waar met dit spul is gewerkt. Sanering is hoogstnoodzakelijk en urgent. Dat zou ook zo zijn als er geen woningen zouden komen, want het stroomt af naar een waterwingebied van Vitens."

Foto: Tim Schipper

Voor de oplossing denkt de projectorganisatie aan het afgraven van twee meter grond, waarna er een waterdichte afdeklaag op wordt aangebracht en nieuwe grond. Ook het vervuilde grondwater moet worden opgepompt en gezuiverd. Daarna wordt het 'hogerop' opnieuw geïnfiltreerd.

Schipper: "Het moet nog blijken of dit allemaal lukt. Er is volop onderzoek gaande naar de werkbaarheid en effectiviteit van deze maatregelen. Dat kost tijd, terwijl je eigenlijk al had moeten beginnen. En als het allemaal lukt moet er nog tientallen jaren monitoring plaatsvinden van het grondwater  Een miljoenenverslindende klus."

Foto: Tim Schipper

"Het is echt hoog tijd voor een totaalverbod op het gebruik van deze stoffen, maar de industrie gaat daar steeds weer voor liggen. Een wereld te winnen dus. We wensen de organisatie in ieder geval alle succes toe met de saneringsoperatie. Ongelofelijk belangrijk voor de mensen, dieren en planten die hier leven en nog komen te wonen", besluit Schipper. 

Reactie toevoegen

U bent hier