h

Op de bres voor Bunschoten-Spakenburg

24 maart 2024

Op de bres voor Bunschoten-Spakenburg

Foto: Wikipedia

De SP wil niet dat Bunschoten-Spakenburg vervangen wordt door een kerncentrale. Dat lijkt misschien een open deur, maar het is de enige locatie in de provincie die geschikt is voor een kerncentrale. Op zich een goede reden om je niet te verlekkeren aan kernenergie, maar dat weerhoudt sommige partijen er niet van om er toch voor te pleiten. Zo ook in de Statenvergadering van 20 maart.

"Hoe verhoudt dit zich tot het rentmeesterschap," vroeg fractievoorzitter Jan Breur aan het CDA. En tegen bij de SGP bracht hij in herinnering dat er veel SGP-stemmers in die gemeente wonen. "Waar moeten uw kiezers naartoe?"

Nog afgezien van de enige mogelijke locatie in de provincie, kleven er meer nadelen aan kernenergie. Met name rond het radioactieve afval.

Dat wordt nu naar Frankrijk gebracht. Daar wordt het gesorteerd, waarna het weer teruggaat naar Nederland. Dan wordt het bij COVRA in bewaring gegeven, om uiteindelijk diep onder de grond in de eindopslag verborgen te worden. En niet na een paar weken. Nee, de techniek voor veilige eindopslag kan naar verwachting pas over honderd jaar in gebruik worden genomen.

"U gaf aan bang te zijn dat energie te duur wordt," hield Breur voor aan Forum Voor Democratie, "maar wat denkt u dat het geleur met kernafval doet met de energieprijs?"

De techniek rond kernenergie is volop in ontwikkeling. Maar deze is nog lang niet voldoende voldragen om grootschalig toe te passen voor energie-opwek. En zeker niet in de provincie Utrecht.

Reactie toevoegen

U bent hier