h

Staten volgen SP: voorstel om energievoorziening weer in publieke handen te krijgen aangenomen

8 februari 2023

Staten volgen SP: voorstel om energievoorziening weer in publieke handen te krijgen aangenomen

De SP in Utrecht roept op om te bekijken hoe de energievoorziening weer in eigen hand kan worden genomen. Uit onderzoek in opdracht van Energie Beheer Nederland blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders het een goed idee vindt als energie weer genationaliseerd wordt. Het voorstel daartoe werd in de Statenvergadering van 8 februari met ruime meerderheid (28-16) aangenomen. SP-lijsttrekker Jan Breur: ‘Energie is een basisvoorziening. Dat hoort niet op de markt thuis. Het is tijd om onze zeggenschap als Provincie Utrecht weer terug te pakken, zodat we de energierekening van mensen kunnen verlagen door de winsten hiervoor in te zetten.’

Breur: ‘De zeggenschap over onze energie is in de Utrecht verkocht aan commerciële energiebedrijven, terwijl eerder de Provincies een grote rol hadden in onze energievoorziening. We zijn nu afhankelijk geworden van bedrijven die winst willen maken, terwijl het nu juist belangrijk is dat we de energierekening verlagen en zeggenschap krijgen over hoe we schone energie kunnen opwekken.’ Niet alleen de SP in Utrecht stelt voor om te bekijken hoe de energievoorziening weer in eigen hand kan worden genomen, SP-fracties in andere provincies doen hetzelfde voorstel. Fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer Lilian Marijnissen gaf eerder al aan dat het nationaliseren van de energie inzet van de SP zal zijn tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. 

De SP is ook een volkspetitie voor het nationaliseren van de energie gestart die al door meer dan 115.000 mensen is getekend. Op zaterdag 11 februari vindt het Volksprotest plaats in Amsterdam. Energiebedrijven worden dan symbolisch van de Beurs gehaald. Vanuit het hele land rijden gratis bussen. Aanmelden kan via: https://kostenomlaag.sp.nl/volksprotest.

Lees hier de aangenomen motie.

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier