h

Meer regie nodig bij nieuwbouw sociale- en middenhuur

20 september 2022

Meer regie nodig bij nieuwbouw sociale- en middenhuur

Als de Provincie meer regie op de woningbouw wil hebben, dan moet ze die ook pakken waar het kan. Met dat oogmerk dienen de SP en Socialisten Utrecht, tijdens de behandeling van het regionaal programma wonen en werken in de Statenvergadering van 21 september, twee moties in. Een om voorwaarden te stellen aan de nieuwbouw van sociale huur en een om de prijzen van de zogeheten middenhuur te beteugelen.

SP-fractievoorzitter Jan Breur: “Nieuwbouw van sociale huur is wat ons betreft uitsluitend een taak voor de corporaties, maar het moeten ook huizen zijn met een fatsoenlijk woonoppervlak en niet pas gebouwd worden aan het einde van gebiedsontwikkelingen, zoals vaak het geval is. We geven de Gedeputeerde de opdracht om dat met de Utrechtse gemeentes af te spreken.”

Ook voor de zogeheten middenhuur (circa € 760 - € 1.100 per maand) willen de SP en Socialisten Utrecht hardere afspraken. Breur: “In de stad Utrecht gebeurt dat al, met het Actieplan Middenhuur. Daarmee worden de aanvangshuren gekoppeld aan het woonoppervlak, de huurstijgingen per jaar beperkt en de woningen moeten minimaal 25 jaar beschikbaar blijven in het segment middenhuur. Het zou goed zijn als dit in de hele Provincie uitgangspunt wordt. Met die opdracht sturen we de Gedeputeerde op pad. We willen niet wachten tot het kabinet ergens in de toekomst mogelijk met maatregelen komt.”

De SP rekent op de steun van GroenLinks en PvdA, maar ook de ChristenUnie gaf in de eerdere commissiebehandeling aan geïnteresseerd te zijn. De stemming over de moties volgt morgenavond.

Klik hier en hier voor de moties.

Reactie toevoegen

U bent hier