h

Actie buschauffeurs voor betere werkomstandigheden

9 mei 2018

Actie buschauffeurs voor betere werkomstandigheden

Foto: T_Telefoon

Buschauffeurs van de regio Utrecht (U-OV) zijn het helemaal zat en komen in actie tegen werkgever Qbuzz. De Qbuzz directie belooft telkens verbeteringen op gebied van veiligheid en dienstverlening voor passagiers en personeel, maar komt deze beloften niet na. De chauffeurs eisen nu dat ook de Provincie zich ermee gaat bemoeien. Die is tenslotte opdrachtgever en betaalt Qbuzz, met ons eigen belastinggeld, voor goed en veilig openbaar vervoer in de regio Utrecht.

220 Chauffeurs trokken dinsdag 8 mei naar het Provinciehuis in Utrecht om een zwartboek aan te bieden aan het provinciebestuur. Hierin staat wat er allemaal mis is met de arbeidsomstandigheden van de buschauffeurs sinds Qbuzz werkgever is geworden. 

Het personeel veroordeelt de te hoge werkdruk, te korte pauzes, te scherpe aanrijtijden, maar ook de laksheid omtrent veiligheid en verwaarlozing van bussen door Qbuzz. Slechte werkomstandigheden en slecht materiaal zorgen voor onveiligheid van personeel, passagiers en andere weggebruikers.

Een chauffeur zegt 'Ik ben een keer overvallen en heb nu gemerkt dat de camera's op de bussen regelmatig niet werken. Ik voel me onveilig.' Een andere chauffeur zegt:  'Als ik een passagier met rollator of een kinderwagen zie staan, baal ik, want ik moet uit de bus om deze persoon te helpen, dan kom ik te laat en krijg 'strafkorting'. 'Vaak haal ik door de drukte of niet gemelde omleidingen mijn aanrijtijd niet. Dan ga ik steeds sneller rijden, om toch op tijd te komen.'

Het Provinciebestuur heeft een aantal maanden geleden, toen de FNV namens de busschauffeurs insprak in een provincievergadering, gevraagd of alle klachten eens onder elkaar gezet kunnen worden. Dan zou daar naar gekeken worden. Met de aanbieding van het zwartboek is dat nu gebeurd. Helaas meent provinciebestuurder Dennis Straat (VVD), dat het geen zaak is van de provincie maar van werkgever (Qbuzz) en werknemers. De FNV, hierin gesteund door de OR, zegt dat er vaak afspraken gemaakt worden met Qbuzz om bovenstaande zaken te verbeteren, maar daar komt telkens niets van terecht.

Te duur, zegt Qbuzz.  Het valt de OR ook op dat er veel uitbreiding is in de overhead van het busbedrijf, op kantoor komen regelmatig goedbetaalde banen bij, zgn. sleutelfiguren, terwijl er bezuinigd wordt op de chauffeurs en het onderhoud van de bussen.

Foto: T_Telefoon

De buschauffeurs eisen nu inmenging van de opdrachtgever, de provincie Utrecht dus. 'Voordat er ongelukken gebeuren!', aldus een  chauffeur.

De SP, zowel in de Provinciale Staten als in de gemeenteraden van Utrecht en omliggende gemeenten, steunt de aktie van de buschauffeurs onvoorwaardelijk en gaat het zwartboek in de provincie op de agenda zetten.

Reactie toevoegen

U bent hier