h

Vrije Plens in het Hens

22 februari 2018

Vrije Plens in het Hens

Foto: Onbekend

De SP  is samen met andere partijen in o.a. gemeenten Woudenberg, Leusden en Utrechtse Heuvelrug een petitie gestart om het Henschotermeer zonder hek en gratis toegankelijk te houden.

Wat nu? Er is toch geen hek? Hoe is het zover gekomen? En wat heeft de provincie er eigenlijk mee te maken?

Een klein stukje geschiedenis is  hier wel op zijn plek;

Voorheen werden publieke recreatieterreinen op de Utrechtse Heuvelrug onderhouden door 11 gemeenten en de provincie Utrecht. Dat waren o.a. het Henschotermeer, het Doornse Gat, Kwintelooijen, de Graven Bol , de Maarnse Zanderij, de Rode Haan,  de passantenhaven in Rhenen.

Laagdrempelige recreatie was een publieke voorziening, die werd betaald uit belastinggeld van gemeenten en provincie.

In 2013 besloten de gemeenten en provincie om de samenwerking op te zeggen per 1-1-2018. Om zo nog betere recreatie te kunnen leveren. Er werden mooie beloften gedaan hier omtrent.  De provincie zou 2 miljoen euro blijven inzetten om bovenlokale opgaven open te houden.

In 2016 gaf de provincie Utrecht  230.000 euro van dit geld (structureel) aan onderhoud van de Vinkeveense plassen. En kondigde aan vanaf 2018 de rest van de centen te besteden aan de ontwikkeling van het Nationaal Park Heuvelrug, en niks meer geeft aan de gratis recreatieterreinen. Recreatie is inmiddels nauw verbonden met economie, en dan heb je niks aan mensen die hun eigen brood meenemen.

 Bovendien zou subsidie geven aan het Hens een vorm van verboden staatssteun zijn, aldus gedeputeerde Pennarts van Groen Links.

Het is maar toeval wat een gemeente er nog voor over heeft. De gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat 110.000 euro uitgeven aan het Nationaal Park Heuvelrug en inwoners zien met lede ogen toe hoe de gratis recreatievoorziening Henschotermeer, achter een hek verdwijnt.

Wij vinden dat de gemeenten samen met de provincie de portemonnee moet trekken om bovenlokale recreatieterreinen als publieke voorziening te behouden!!

Vandaar de petitie

 

Reacties

Goed initiatief. Belachelijk dat het HM afgesloten gaat worden. Bedenk me nu dat afgelopen weekend heel veel mensen daar om te schaatsen. Bere gezellig, maar we hadden daar ook aandacht voor de petitie kunnen vragen. Mijn vraag is dus of we niet op een woensdag (scholen vrij) of een zaterdag bij alle winkelcentra in de regio de petitie moeten promoten.
Ik weet niet wie hiervoor te benaderen dus schrijf ik het hier maar. Misschien aardig te combineren met de a.s. raadsverkiezingen.
Jan
Andere vraag: zijn de bungalowpark ondernemers al benaderd? Die kunnen hun duizenden klanten ook op de aktie wijzen. Zij gaan echt last krijgen als dat hek door gaat. Hun gasten kunnen er moeilijker bij en dan natuurlijk de betaling. En ik vermoed ook dat het HM nog meer commercieel zal worden verhuurd voor festivals e.d. Er staat immers al een hek, dat maakt het heel aantrekkelijk. De nieuwe particuliere beheerder heeft daar vast wel ideeën over!
Succes!

Na de winterslaap het voorjaarsdutje? Wakker worden. Groetjes, Gerard.

Reactie toevoegen

U bent hier