h

SCHAAMTELOZE VVD-LOBBY VOOR PRESTIGEPROJECT AMERSFOORTSE WESTELIJKE ONTSLUITING

16 november 2012

SCHAAMTELOZE VVD-LOBBY VOOR PRESTIGEPROJECT AMERSFOORTSE WESTELIJKE ONTSLUITING

Gedeputeerde van Lunteren (VVD) heeft vandaag in een interview met het AD (Amersfoort Katern) laten weten dat als Amersfoort niet kiest voor de tunneloptie bij de Westelijke Ontsluiting, de Provincie Utrecht de regie zal overnemen. Een schandalige manier om Amersfoort onder druk een VVD-prestigeproject te laten slikken. De statenfractie van de SP heeft hierover dan ook onmiddellijk schriftelijke vragen gesteld.

Al meer dan 20 jaar wordt er in Amersfoort gesproken over de zogenaamde Westelijke Ontsluiting. Een project dat deel uitmaakt van het VERDER-pakket (maatregel 40) en daar begroot is voor ongeveer € 60 miljoen. Het huidige college van B&W, met VVD wethouder Buijtelaar voorop, wil persé dat dit prestigeproject nog tijdens deze raadsperiode wordt aangenomen.

SP-Statenlid Ad Meijer: “In Amersfoort groeit de weerstand met de dag. De stad heeft de afgelopen jaren achtereenvolgens € 10 miljoen, € 20 miljoen en nu nog eens € 9 miljoen bezuinigd, voornamelijk ten koste van mensen met bijstand, WMO-zorg en wijkvoorzieningen als bibliotheken en buurthuizen.”

De VVD, op dit moment de grootste raadsfractie in Amersfoort, heeft al haar zinnen gezet op voortzetting van grote asfalt-projecten als Planstudie Hoevelaken en de zogenaamde. Westelijke Ontsluiting. De economische argumenten voor grootschalige oplossingen bij de Westelijke Ontsluiting zijn niet sterk. Op dit moment moeten automobilisten in de spits gemiddeld 2 minuten wachten bij de spoorwegovergang aan de BW-laan. Dat zou “mogelijk” in 2020 op kunnen lopen tot 5 a 10 minuten. Geen basis voor een investering van een dergelijke omvang en dat ook nog in een tijd waarin praktisch iedere sociale voorziening door bezuinigingen wordt aangetast.

Meijer: “De tunnelvariant is door VVD wethouder Buijtelaar ongeveer 2 weken geleden pardoes uit de hoge hoed getoverd op aandringen van enkele VVD-ondernemers en heeft nota bene op geen enkele manier deel uitgemaakt van het participatie-traject van de afgelopen anderhalf jaar. Dat VVD-gedeputeerde van Lunteren op dit moment Amersfoort probeert te dwingen met deze oplossing mee te gaan is ongepast en schaamteloos!”

U bent hier