h

Op bezoek bij SSW in Bilthoven

9 januari 2009

Op bezoek bij SSW in Bilthoven

Op uitnodiging van Paulus Jansen was ik vandaag op werkbezoek bij woningcorporatie SSW Woonstichting in Bilthoven. Heel informatief en interessant, zo'n inkijk bij een corporatie, die zegt dat ze maatschappelijk onderneemt. Natuurlijk bespraken we de Vogelaar-gelden en de vennootschapsbelasting. Maar ook nieuwe projecten zoals de Melkweg (brede school). Aan het eind van ons bezoek hebben we project Vredestein in Maartensdijk bezocht.

ssw1

Vredestein is een bijzonder project, waarbij een oude boerderij midden in Maartensdijk geheel gerenoveerd en aangepast is, met een aanbouw. Hier komen 8 verstandelijk gehandicapte jongeren samen met een gastgezin. Dit noemt men een Thomashuis. Op de plaats van de oude schuur wordt een complex voor jongerenhuisvesting gebouwd. Ook dat wordt aan de buitenzijde in de stijl van de omgeving gebouwd, van binnen is het zeer ruim en modern.

Al eens in 2003 ben ik, met bewoners van de Zeister Vogelwijk, wezen praten met huurders van de SSW, waarvan de flat was gerenoveerd. De flats in de Vogelwijk moesten gesloopt, maar wij gingen kijken hoe het anders kon.

De rol van de provincie dan. De provincie legt beperkingen op voor de woningbouw door de rode contouren. Aan de andere kant heeft de provincie het fondst Stedelijk Bouwen en Wonen. Weegt dat tegen de rode contouren op?

Ad van Zijl: "nee, want de gemeente vraagt geld uit dat fonds aan en sluist dat niet zomaar door naar diegene, die de sociale huurwoningen bouwt". Ook in Zeist zie je dit gebeuren met het Woonpark, dus dit is belangrijk om eens goed te bezien. Maar de provincie doet ook dingen goed. "Met het aanjaagteam hebben we veel contact", zegt van Zijl, "en een subsidieaanvraag vergt bij de provincie twee A4-tjes, terwijl het ministerie van VROM 38 kantjes aanvraagformulieren nodig heeft". ssw2

U bent hier