h

Gokje wagen op de vliegbasis.

28 oktober 2008

Gokje wagen op de vliegbasis.

Terwijl maandagavond de informatieavond voor raad en provincie niet doorging, was er afgelopen zaterdag wel een vliegbasiscafe in het officierscasino in Soesterberg. Aan de muur hingen echter geen nieuwe plannen of tekeningen. Niets nieuws onder de zon? Nou, dat viel nog wel mee, want er werd heel wat afgepraat, ook door de stuurgroepleden. Niet alleen trouwens over de transformatie van de Vliegbasis Soesterberg maar ook over de ontwikkelingen in het dorp zelf. 

Vooral als bewoners een plekje aanwezen op de kaart kwam men los. Zo hoorde ik van het idee om de sporthal te slopen en een groter sportcentrum te bouwen met meer allure. En het spoor van Den Dolder naar het hart van Soesterberg, dat was helaas niet meer realistisch (te duur). En ook de dure tunnel, die onder de landingsbaan zou moeten komen, was geen optie voor defensie (zo ging het verhaal).

Ik hoorde ook de winkeliers en ondernemers dromen van oplossingen om de winkels aantrekkelijker te krijgen. Bijvoorbeeld door het parkeerterrein bij de A28 te leggen. Zodoende moest iedereen dan dwars door het dorp naar het museum en dan wilde de toerist vast wel een winkel binnen stappen. Want als museumbezoekers vanaf de A28 via Richelleweg direct van en naar het museum kunnen komen en naast het museum kunnen parkeren, dan komen ze echt niet winkelen in Soesterberg.

Een extra stimulans zou ook nog zijn om allerlei evenementen (zoals motorraces) op het 3 km lange asfalt van de landingsbaan te houden. De zweefvliegclub is trouwens hard bezig haar luchtruim veilig te stellen. Gelukkig helpt Defensie daar wel bij mee.

En voor de Soesterbergse bevolking is het te hopen dat dit lukt. Als de zweefvliegers hun stukje luchtruim boven de vliegbasis krijgen, dan kan er in een flink gebied niet heel erg laag worden gevlogen met grote verkeersvliegtuigen. Dus kunnen de vliegtuigen van Lelystad en Airport Rotterdam, en in mindere mate van Schiphol, geen lawaai veroorzaken op onze Heuvelrug. Binnenkort is dan wel het echte ruimtelijk plan klaar en dan zullen we zien hoe de basis natuurlijk kan worden.

U bent hier